30 de gener del 2018

"SALSAMENTUM"


El peix salat al món romà

El peix salat  o «salsamentum» va tenir gran importància durant època romana, essent una activitat industrial de gran rellevància especialment a l'àrea de l'Estret de Gibraltar (Gades i Malaka) i Nord d'Àfrica.


La seva elaboració s'efectuava en les «cetariae» o factories, instal·lacions que solien tenir una estructura similar i que havien de reunir una sèrie de requisits, com tenir una zona pesquera que comptés amb les espècies consumides, proximitat a un corrent d'aigua dolça i a una font d'aprovisionament de sal.
Les fabriques solien estar proveïdes d'una gran entrada o porta per la qual s'introduïa el peix, que era traslladat a una sala de preparació, en la qual es netejava i era desproveït de budells, aletes, cap i sang, per, a continuació, esser tallat en trossos o rodanxes, i practicar-li algunes incisions per afavorir la penetració de la sal.


Després el peix era col·locat en cubs o piles rectangulars que tenien els angles arrodonits i un petit orifici en el fons per facilitar la seva neteja; estant les parets de les mateixes revestides d'un morter hidràulic. En aquestes cubetes que solien estar a l'aire lliure, i que possiblement comptaven amb algun tipus de coberta (canyís) per evitar una evaporació massa ràpida i les inclemències meteorològiques, era col·locat el peix alternant-ho amb successives capes de sal i es deixava macerant durant uns vint dies, transcorreguts els quals, s'introduïa en àmfores («amphorae») per a la seva exportació.
Quant a les espècies usades per aquestes indústries salineres, les més habituals eren espècies com la tonyina vermella (Thunnus Thynnus), el bonic (Sarda Sarda) o la melva (Auxis Rochei), realitzant-se la seva captura amb aparells (hams) i xarxes, mòbils o fixes.


Llocs on s’han trobat indústries de salar peix:
-          Baelo Claudia (Tarifa)
-          Carteia (Cadis)
-          Antiquarium de Metropol Parasol (Sevilla)
-          Málaga
-          Almuñecar
-          Ceuta
-          Cartagena
-          Mallorca
-          Menorca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL LLIBRE

Han passat quatre estacions i Tamik vol aprendre un ofici. Les vistes al mar i les històries que li conta el padrí Samis i el seu pare Jaris li fan prendre interès per aprendre l'ofici del mar. Conèixer el mar, viatjar a altres terres, pescar, descobrir. El seu pare li presenta l'amic Asprid que és pescador però que fou un pilot de la nau capitana del general Magó. Tamik aprèn del pescador tot allò que pot. Tamik emprèn una nova aventura...

DEU HAIKAIS

DEU HAIKAIS    https://issuu.com/perecarrio/docs/elogi_del_haikai