25 de desembre del 2017

EL RECLUTAMENT DE JARIS



Els foners baleàrics ja havien participat en l'anterior Guerra Púnica contra els romans. Ara feia més d'una dotzena d'estacions que tornaven a lluitar. Molts homes de l'illa havien partit com a mercenaris dels cartaginesos però encara cap del poblat de Quasar.

Reclutament


Havien estat uns anys de males collites i caldria espavilar.

Prop del mar hi havia un lloc de reclutament estable. A canvi de participar com a guerrers a la guerra, els cartaginesos oferien mercaderies al poblat: aliments, vestit i armes, a més d'una soldada.

El Consell de Roca es va reunir i sense massa disputa acordaren que un bon grup d'homes s'oferissin com a mercenaris. Entre ells s'hi trobava Jaris, fill de Samis i pare de Tamik.

Un matí, ja ben entrada l'estació calenta, baixaren cap al mar, s'acomiadaren dels familiars i partiren en una nau púnica cap a Cartago.

Port de Cartago


Feia bon temps i els vents ajudaven.

En quatre dies arribaren a la costa africana i vorejant-la , es dirigiren a Cartago.

Tots quedaren meravellats d'aquell port. Mai s'havien imaginat una ciutat així.

Entraren al moll i els dugueren al campament d'instrucció.

En el vaixell ja havien rebut algunes lliçons però ara tocava entendre com era la lluita dels cartaginesos. Els foners estaven al davant de l'exèrcit i atacaven els primers amb les fones. Una vegada que havien acabat les bales, es retiraven i ja o tornaven a participar en la resta del combat. Per aquest motiu morien pocs foners.

Però serien moltes batalles i el perill sempre existia.

En el temps lliure, quan eren a Cartago gastaven el sou en vi i dones, sobretot els fadrins.

2 comentaris:

  1. Moltes dones talaiòtiques morien de part.

    ResponElimina
  2. Estrabó conta que a la Mallorca dels foners, només es regien per 5 lleis, i la 5ª deia que no se'n podien promulgar més.

    ResponElimina

EL LLIBRE

Han passat quatre estacions i Tamik vol aprendre un ofici. Les vistes al mar i les històries que li conta el padrí Samis i el seu pare Jaris li fan prendre interès per aprendre l'ofici del mar. Conèixer el mar, viatjar a altres terres, pescar, descobrir. El seu pare li presenta l'amic Asprid que és pescador però que fou un pilot de la nau capitana del general Magó. Tamik aprèn del pescador tot allò que pot. Tamik emprèn una nova aventura...

DEU HAIKAIS

DEU HAIKAIS    https://issuu.com/perecarrio/docs/elogi_del_haikai