2 de gener del 2018

ZAMA, LA BATALLA QUE VA CANVIAR LA HISTÒRIA DEL MÓN OCCIDENTAL (I)

Els dos exèrcits acampen a prop i després de la captura de tres espies púnics, es produeix un darrer intent de no arribar a les armes mitjançant el parlament entre tots dos capdavanters: Escipió i Anníbal. Les pretensions d'Anníbal de millorar les condicions pactades temps arrere per Escipió amb els sufets de Cartago, duu a fer inevitable la lluita.

Mapa de Cartago

Estant acampats tots dos generals no gaire lluny l'un d'un altre, Anníbal intenta moure el seu campament a un pujol proper a la població de Cilla avançant un destacament. La seva intenció és millorar el seu accés a les fonts d'aigua. Escipió, que gaudeix de la proximitat a aquest recurs, s'assabenta dels plans del general púnic i decideix avortar-los. Per això fa avançar al seu exèrcit a una posició que impedeix que el seu oponent aconsegueixi el pujol i el repta amb ànim d'iniciar el combat. L'exèrcit cartaginès es trobava en moviment cap a l'elevació. Anníbal refusa el combat i ha de fortificar-se de la millor manera possible en un pla proper. El seu accés a l'aigua és pèssim i les seves tropes han de passar tota la nit en vella sense menjar i cavant per a poder establir el campament i comptar amb algun pou d'aigua.

Situació abans de la batalla


Escipió presenta batalla l'endemà al matí. Anníbal, sabedor de no poder mantenir-se en aqueixa posició sense aigua i de ser assetjat per l'esquena si inicia una retirada, decideix acceptar l'envit.
El seu exèrcit compta amb no menys de 40.000 infants, uns 4.000 genets i 80 elefants.
El romà compta amb 25.000 infants, no menys de 1.500 genets italians i romans als quals se sumen els númides de Masinisa i 1.600 de Decamas. Leli manava l'ala dreta i Cneo Octavi l'esquerra. Masinisa amb el comandament de la cavalleria itàlica i númida respectivament.
En l'esquerra cartaginesa la cavalleria la manava el príncep Massathes. En aquesta part estava la cavalleria númida mentre en la dreta es trobava la cartaginesa.


Esquema inicial a punt d'iniciar-se la batalla


A l'avantguarda Anníbal alinea els 80 elefants. Després d'ells les tropes del seu germà difunt Magó (lígurs, foners balears, gals i mauritans). En segona línia separada de l'anterior, cartaginesos, africans i macedonis. En tercer lloc i també espaiada de la línia precedent, els seus veterans d'Itàlia, majoritàriament brucis. En l'ala dreta situa la cavalleria cartaginesa i en l'esquerra la númida.
En aqueix instant es produeix un fet inesperat, un eclipsi de sol, que serà interpretat pels soldats com un senyal diví.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL LLIBRE

Han passat quatre estacions i Tamik vol aprendre un ofici. Les vistes al mar i les històries que li conta el padrí Samis i el seu pare Jaris li fan prendre interès per aprendre l'ofici del mar. Conèixer el mar, viatjar a altres terres, pescar, descobrir. El seu pare li presenta l'amic Asprid que és pescador però que fou un pilot de la nau capitana del general Magó. Tamik aprèn del pescador tot allò que pot. Tamik emprèn una nova aventura...

DEU HAIKAIS

DEU HAIKAIS    https://issuu.com/perecarrio/docs/elogi_del_haikai