ELS RAMATS
Sorus i Pixius mostraren
els corrals i coberts destinats a les ovelles als foners, mentre els explicaven
com era aquesta activitat.
«Cada ramat de
vuitanta exemplars estava format per unes cinquanta-cinc ovelles reproductores
o ventres del ramat. Eren majors d’un any i mig i criaven fins als sis anys i
mig. Parien cinc vegades, un pic a l’any. Després del cicle reproductor les
retiraven del ramat. Tot estava calculat per reemplaçar-ne unes onze cada any
de manera que en cinc anys totes eren noves. Les ovelles entraven en zel cada
desset dies i eren fecundades a partir de la festa dels difunts per a parir a
finals de l’estació freda quan començava a sortir l’herba en el prat. L’embaràs
durava cinc mesos Solien parir un sol anyell però a vegades naixien bessons.
Als tres mesos es desmamaven i les podien munyir un sis mesos, fins que tornava
començar el cicle de cria.
En cada ramat també hi
havia dos “marrans” reproductors que eren mascles d’entre un any i mig a cinc
anys i mig. Cada any en reemplaçaven un dels dos. Mai podien fecundar a una
ovella filla seva i per això els canviaven anualment. Perquè la raça fos millor
compraven els marrans o els canviaven a altres poblats.
A més, al ramat hi
havia les ovelles joves de criança que tenien entre quatre mesos i un any i
mig, que era quan podien passar a ser reproductores i substituïen les ovelles,
ventres del ramat. Podien esser fins a vint. Eren les ovelles de reemplaçament.
També hi havia els
xots de quatre mesos a un any i mig que haurien de reemplaçar als marrans. Quan
s’havien seleccionat alguns per la reproducció, els demés eren venuts. Per
seleccionar un marrà examinaven els testicles, el barram que encaixàs bé, les
potes i ungles. Agafaven els més gros del naixement si eren dos o més.
En el ramat també hi
havia els capons o moltós que eren mascles sanats i que servien perquè feien bona
llana.
Tota aquesta diversitat
duia molta feina de control. Altres feines consistien en tallar la coa per
higiene, sanar als mascles no reproductors, marcar per identificar,... Tot això
ho feien recent nats.
Cada any, en acabar
l’estiu feien la tondre.
Les ovelles es munyien
diàriament i aportaven uns 9,5 satons
de llet a l’any. Amb ½ saton de llet feien una peça de 3 mines de formatge. Així una ovella per
terme mitjà feia 40 mines de formatge
a l’any.»
Bones ovelles eren les
sardes perquè feien bon formatge i també aportaven una llana molt valorada.
Abans d’acomiadar-se,
n’Asprid va demanar a Sorus si el deixaria provar a Kim per arreplegar els
ramats a l’entrada al poblat ja que havia observat que s’arremolinaven i
travaven abans d’entrar en els corrals. A Sorus li va venir de nou aquesta
proposta però la va acceptar. Quedaren que quan tornessin els ramats els
esperarien en el camí prop del poblat.
Explicació sobre
mesures:
“Saton” i “mina” eren mesures de capacitat i pes, fenícies, que s’utilitzaven
a Sardenya.
1 saton equivalia a 12,6 litres; 9,5 satons equivalien a 120 l.
1 mina equivalia a 450 grams; 3 mines
equivalien a 1 ½ kilograms; 40 mines
equivalia a 20 kilograms.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada